קו ברשת - עיתון האוניברסיטה העברית בירושלים קו ברשת - עיתון האוניברסיטה העברית בירושלים
ניסן תשע"ב אפריל 2012
האוניברסיטה העברית בירושלים  |  צור קשר  |  ארכיון
חדשות
שדרת הממציאים: תערוכה חדשה מפנה זרקור אל ההמצאות והפיתוחים של חוקרי האוניברסיטה
פרופסור בנעלי בית: יותר מאלף איש חגגו את יום המדע הלאומי במגוון הרצאות שערכו חוקרי האוניברסיטה ברחבי העיר
כל הדרך מדרום סודאן להר הצופים: סיפורו של אנטוני דדור
המכון למדעי כדור הארץ יכשיר מומחים לחיפוש ולהפקת גז ונפט
במחקר
טוב מראה אוזניים: חוקרים הצליחו לאפשר לעיוורים לראות באמצעות צלילים
מחקר חדש חושף: כמחצית מהנשים חוות אלימות מילולית במהלך דייט ואחת משמונה נשים חווה אלימות פיזית
פני השלום: חוקרת מהחוג לתקשורת ועיתונאות מצאה שישראלים מגלים אהדה רבה יותר ליוזמות שלום של מנהיגים ערבים בעלי בייבי פייס
פיונגיאנג לאן: דוקטור יעקב כהן על צפון קוריאה והמערכה הבינלאומית בעידן שאחרי קים זונג איל
פרידריך היה פה: חוקרים מהאוניברסיטה פענחו כתובת צלבנית נדירה בערבית
האוניברסיטה והעולם
שיתוף פעולה ישראלי-ערבי בחקר וירוסים מניב פירות (וירקות)
משלחת חוקרים מהאוניברסיטה ביקרה באוניברסיטת מלבורן במטרה לחזק את שיתוף הפעולה המחקרי בין שני המוסדות
נשיא האוניברסיטה העברית ורקטור אוניברסיטת פקינג חתמו על הסכם שיתוף פעולה בין שתי האוניברסיטאות
אמן קליגרפיה יפני הגיע במיוחד להעביר סדנה לתלמידי החוג ללימודי מזרח אסיה
בקהילת האוניברסיטה
אוכלים בריא: סטודנטים למדעי התזונה מעבירים סדנאות לתזונה נכונה בקרב הקהילה האתיופית ברחובות
פרויקט עם אופ"י – האוניברסיטה מתנדבת למען נוער בסיכון
זווית אישית
המטרה: להפוך את כפר הסטודנטים לביתם של הדיירים
יומן אירועים
"בשביל המחקר": דוקטורנטים מהאוניברסיטה חושפים תלמידי תיכון לנפלאות המחקר
איינשטיין דוט.קום: האוניברסיטה השיקה אתר מורחב של ארכיון אלברט איינשטיין שיאפשר לראשונה גישה לאלפי מסמכים של החוקר הדגול
האוניברסיטה נפרדה מחברי סגל מנהלי שפרשו לגמלאות
נוסטלגיה
המנון לאוניברסיטה: נמצאו המנונים אבודים שחוברו לכבוד האוניברסיטה
היום בו הוקמה האוניברסיטה: מכתב מן העבר
ספרים
העלאות ומינויים
ברכות
מלגות
לזכרם
 
עקבו אחרינו: YouTube twitter Facebook
אוכלים בריא: סטודנטים למדעי התזונה מעבירים סדנאות לתזונה נכונה בקרב הקהילה האתיופית ברחובות

תלמידי בית הספר למדעי התזונה עם ד"ר עליזה שטרק וד"ר איתן ישראלי

אחת התופעות המוכרות בקרב קהילות מהגרים היא תזונה לקויה. המעבר אל מדינה חדשה טומן בחובו פעמים רבות מעבר לתרבות אכילה שונה ומפגש עם חומרי גלם ומזונות שאינם מוכרים להם. השמנה, סוכרת ועששת הן רק כמה מהתוצאות ההרסניות שעלולות להיגרם  עקב כך. גם בקרב בני העדה האתיופית, באי העליות הגדולות של מבצעי משה ושלמה, נפגעו רבים מהשינוי בסל המזון ובהרגלי האכילה. פרויקט "קריית משה" של בית הספר למדעי התזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית פועל להביא שינוי בתחום זה ולהקנות את רזי התזונה הנכונה לבני העדה.

 

ראשיתו של הפרויקט בהחלטה של ד"ר איתן ישראלי מבית הספר למדעי התזונה לשלב בלימודי התזונה, הקליניים ברובם, גם קורסים המתייחסים לעבודת התזונאי בקהילה. בעקבות זאת נוסדו בתחילת שנות התשעים שני קורסים אשר במסגרתם הסטודנטים פועלים בקרב אוכלוסיות שונות בערים הסובבות את רחובות. בשנת 2001 הוחלט להתמקד באוכלוסיות נזקקות בקרבת הקמפוס ברחובות, וכך נבחרה העדה האתיופית בעיר.

 

"נשים וגברים מכל הגילים, בריאים בעת עלייתם ארצה, נקלעו להתנגשות תרבותית בין מסורת האכילה שהביאו מאתיופיה ובין הדרישות של החברה הישראלית המודרנית", מסביר ד"ר ישראלי. "כתוצאה מכך הם פיתחו חוסרים תזונתיים ובריאות לקויה במקביל לתחושת הבלבול של מה לצרוך, כמה לצרוך וכיצד להאכיל את ילדיהם שנולדו בישראל".

 

במסגרת הפרויקט מגיעים סטודנטים לתזונה בליווי דיאטנית מוסמכת מטעם הפקולטה לגני ילדים, לבתי ספר ולמועדוני הנוער ברחבי העיר ומלמדים את הילדים, רובם ממוצא אתיופי, את רזי התזונה הנכונה. במקביל, קבוצות של ילדים והוריהם, בעיקר אימהות, מגיעים למטבח הלימודי בפקולטה ולומדים להכין מתכונים בריאים, פשוטים וזולים. לדברי ד"ר עליזה שטרק מבית הספר למדעי התזונה, העומדת כיום בראש הפרויקט, "המטרה היא לשמור על הרגלי האכילה שהם הביאו מאתיופיה. התפריט האתיופי בריא מאוד, אבל בישראל הם מאמצים את ההרגלים הבעייתיים של התזונה המערבית ויש עלייה חדה במשקל".

 

פרויקט "קריית משה" פועל בתיאום משרד הבריאות, משרד החינוך ועיריית רחובות והוא חלק מפרויקט שכונתי כללי המנסה לעזור לשכבות הגיל השונות בקהילה האתיופית לצבור ידע ולהתגבר על מכשולים בדרך להשתלבות בחברה הישראלית. "תוצאות הפרויקט נראות בשטח", מציין ד"ר ישראלי. "אי אפשר לשנות את ההרגלים מקצה לקצה, אבל יש פתיחות בקרב האימהות להכין אוכל בריא יותר ולהתגבר על הדרישה של הילדים לממתקים. אפשר גם לראות עלייה בידע התזונתי, שיפור בעמדות כלפי אכילה נכונה, גידול באכילת פירות וירקות וגידול בפעילות גופנית. אך הסימן האמיתי להצלחת הפרויקט הם הילדים שחוזרים שנה אחר שנה למטבח הלימודי של הפקולטה להמשך הפעילות ולהרחבת הידע".

חזרה למהדורה המלאה

קו ברשת - ידיעון האוניברסיטה העברית בירושלים
עורכת אחראית: אורית סוליציאנו, דוברת האוניברסיטה   |   עורך ומפיק: אמיר בר-קול
בהוצאת המחלקה לדוברות, האוניברסיטה העברית בירושלים   |   טלפון: 02-5882812   |   פקס: 02-5880058
דוא"ל: amirbark@savion.huji.ac.il